Idei de amenajari interioare: montarea parchetului pe perete.

Idei de amenajari interioare: montarea parchetului pe perete.

Aflat intr-o perioada de amenajari in casa, perioada cand scimbam parchetul, zugraveam si mai faceam mici reparatii pe ici colo, am gasit o poza in care o camera de zi avea un tapet similar cu parchetul. Nu a trebuit sa treaca mult timp sa imi vina o idee si am inceput sa caut pe internet poze cu solutii de montat parchet pe pereti. Dupa cateva cautari am descoperit ca nu numai in Statele Unite ale Americii dar si in Europa montarea parchetului pe perete are un trend ascendent. In definitiv daca arata bine, de ce sa nu incercam? Dupa putina documentare mi-am facut o lista cu avantaje si dezavantaje, variante de montaj, alternative de design si ceva costuri estimative pentru a afla din start daca planul merida pus in aplicare. Mi-am suflecat manecile de gospodar ce sunt si iata ce avem:

Avantajele montarii parchetului pe perete:

– Principalul avantaj este un avantaj estetic intrucat acelasi model de parchet pe podea dar si pe perete creaza un efect optic inedit care iese din tiparele clasice.

– un avantaj functional pentru ca pe langa montajul relativ facil permite ulterior fixarea pe peretele pe care s-a montat parchet, de diverse corpuri de decor, tablouri, televizoare, incinte acustice sau corpuri de iluminat fara sa se mai gaureasca peretii. Montajul acestora se poate face usor pe cadrul special creat pe care se fizeaza parchetul.

– in cazul unor pereti care nu sunt perfect drepti avem un avantaj ca se poate realiza o suprafata perfect plana fara a se face lucrari de zidarie. Totul se realizeaza in lemn sau metal, in functie de ce suport alegem sa folosim la fixarea parchetului pe perete.

– un avantaj deloc de neglijat este cel al intretinerii. Parchetul fixat pe perete se poate sterge de praf doar cu o carpa uda eventual cu putin detergent special pentru parchet. In cazul in care lovim mai tare parchetul se poate astupa zgarierura cu putina ceara de tamplarie apropiata de nuanta parchetului. In cazul unui perete cu tencuiala, este necesara o zidarie apoi lavabil. In cazul in care lavabilul de pe perete este mai vechi se va vedea unde s-a aplicat lavabilul proaspat si deci, va fi o pata, o diferenta de nuanta ceea ce este inestetic. In cazul familiilor cu copii nu va mai fi o problema cand copiii dumneavoastra vor avea putina inspiratie sa dezeneze pe pereti. Un simplu diluant apoi o laveta cu apa este tot ce va face peretele cum a fost inainte.

– daca facem cateva calcule vom vedea ca nici costurile nu sunt foarte mari comparativ cu lucrarile de zidarie. Avand in vedere ca pretul parchetului nu este unul foarte mare costurile per lucrare nu sunt din cele care sa ne descurajeze.

– izolarea termica sau izolarea fonica. Acolo unde se doreste intre perete si parchet se poate pune un strat polistiren sau vata minerala de exact grosimea profilelor pe care se fixeaza parchetul pe perete. Astfel fie obtinem o izolare fonica sau termica cu un coeficient energetic sporit.

– se poate folosi orice tip de parchet fie ca este stratificat, melaminat, lucios sau mat, gros sau subtire, important este sa se foloseasca aceasi grosime pe toata suprafata pentru a evita diferentele de grosime.

Dezavantajele montarii parchetului pe perete:

– nu se poate monta in orice zona parchetul pe perete. Astfel nu se poate monta parchet pe perete exterior, pe un perete unde este umezeala frecventa fara sa fie aerisita. Nu se poate monta parchet pe perete daca peretele este intr-o incapere unde sunt diferente mari de temperatura.

– nu asigura izolarea ignifuga. In cazul unui incendiu parchetul si cadrul de lemn pe care se fizeaza sunt materiale inflamabile.

– in eventualitatea infestarii cu mici rozatoare sau gandaci spatiul dintre perete si parchet devine casa pentru musafirii nepoftiti.

Montarea parchetului pe perete cu un adeziv

Cea mai simpla modalitate de montare este montarea parchetului direct pe perete prin lipirea acestuia folosind un adeziv de montaj.

Avantaje si dezavantaje: nu necesita o structura de lemn sau de metal, costul adezivului trebuie luat in calcul si in cazul in care se doreste schimbarea unei placi sau mai multe sa luam in calcul sa il dezlipim cu tot cu tencuiala

Montarea parchetului pe perete pe un profil metalic

Fie ca alegem profil tip U pentru rigips sau fie ca alegem o sina metalica, aceasta trebuie intai fixata bine in perete cu dibluri pentru a evita sa faca burta, sa nu se miste si totodata sa sustina greutatea parchetului.

Montarea parchetului pe perete pe un profil de lemn

Folosind o rigla de lemn de 40-80mm sau chiar 100mm se poate asigura un spatiu in care sa se introduca si un material termo izolant sau izolant fonic. Costul este unul scazut, materialele fiind usor de procurat. Conditia obligatorie este ca riglele din lemn sa fie cat mai drepte. Fixarea se poate face si cu negrese si apoi mascate la culoare.

Un efect destul de inedit si original poatefi daca avem la indemana sa inlocuim parchetul cu scandura. Aceasta scandura lacuuita poate crea un aer rustic in acelasi timp si un efect vizual unic.

Ai realizat un proiect similar sau ai facut poze pe tema acestui articol? Trimite-le pe adresa noastra si le vom publica.

One thought on “Idei de amenajari interioare: montarea parchetului pe perete.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *